Spelregels

Basis spelregels beachvolley

Beachvolleybal wordt 2 tegen 2 gespeeld. Er zijn vormen waarbij er (recreatief)  4 tegen 4 wordt gespeeld. Er zijn geen vaste posities voor spelers in het veld. Over het algemeen is de taakverdeling op het veld goed gescheiden. Een van de twee is de blokker en de andere is de verdediger.
De puntentelling gaat bij beachvolleybal tot en met de 21 met een verschil van 2 punten. Afhankelijk van de poule verdeling bestaat een wedstrijd uit 3 gespeelde sets waarbij de laatste set tot de 15 gaat. Een een set tot 21 punten wordt om de 7 punten gewisseld. Dit om beide teams een zelfde soort van omstandigheden te bieden ten opzichte van de wind of zon die tegen is. Bij een set tot 15 punten wordt om de 5 punten gewisseld.

De 3 basis aanval technieken bij beachvolleybal zijn:

 1. Smash = een hard geslagen bal met open hand
 2. Shot = een zacht geslagen, geplaatste bal met open hand
 3. Pokeshot = een met de knokkels gespeelde bal

Als een bal naar de overzijde wordt gespeeld mag er geen zacht/lang contact zijn. Een push- of duwtechniek, waarbij sturing wordt gegeven aan de bal is dus niet toegestaan.
Bij het bovenhands spelen van een setup (aanvals opzet voor smash, shot of push) hoeft er geen kort contact te zijn, maar er mag niet zijdelings worden gespeeld (enkel loodrecht op de schouderlijn). Na het bovenhands spelen mag de bal geen draaiende beweging vertonen. Geen effect en niet meer dan een enkele omwenteling van de bal.
Een blok telt als een contact, waarna de bal dus nog maar 2 keer mag worden geraakt als hij aan dezelfde zijde van het net blijft.
De bal mag na een blok wel nogmaals door de oorspronkelijke blokkeerder worden gespeeld. Wel wordt dit dan als 2e contact van het team beschouwd.
Op lagere niveaus wordt er door scheidsrechter minder gefloten op een aantal technische fouten, en zeker in recreatief verband is het niet altijd mogelijk om technisch op dit hoge niveau te kunnen spelen.

Beachvolley spelregels en techniek

 • Beachvolleybal wordt gespeeld op een ondergrond van zand, bij voorkeur op het strand.
 • De afmeting van een beachvolleybal veld is: 8 bij 16 meter.
 • De nethoogte dames: ca 2,24 meter.
 • Nethoogte heren en mixed: ca 2,43 meter.
 • Er is geen middenlijn in een beachvolleybal veld. (Een voet fout is daar niet mogelijk, maar tegenstanders hinderen mag niet)
 • Belijning wordt gemaakt door het spannen van touwen; een bal is ‘in’ als de (afdruk van de) bal de lijn raakt. De belijning is (bij voorkeur) minimaal 2,5 cm breed in een opvallende kleur.
 • De bal is zwaarder en zachter dan een standaard volleybal.
 • De officiële beachvolleybal bestaat uit zacht materiaal en is waterafstotend. De omtrek is ca. 67 cm en weegt tussen de 260 en 280 gr.